Inbedding van zzp’ers: Wat is het en wat kun je doen?
De arbeidsmarkt is voortdurend in beweging en de inzet van zzp’ers speelt hierbij een belangrijke rol. Het inhuren van zzp’ers is interessant voor bedrijven die behoefte hebben aan flexibele en tijdelijke ondersteuning op projectbasis. In de praktijk zien we echter steeds vaker dat zzp’ers een functie uitvoeren die een vast onderdeel zijn van de bedrijfsvoering. In sommige sectoren verdringen ze zelfs de medewerkers in loondienst. Bijvoorbeeld in de zorg, kinderopvang, horeca en het onderwijs. Deze ontwikkeling heeft dan ook de aandacht van de overheid getrokken.
In dit artikel leggen we uit wat inbedding inhoudt en waarom er zorgen zijn over deze ontwikkeling.
Wat is inbedding zzp?
Inbedding van ZZP’ers houdt in dat een zzp’ers volledig integreert in een bedrijf. Hierbij verrichten zij vergelijkbaar werk als vaste medewerkers en zijn ze een vast onderdeel van een team. Inbedding biedt voordelen voor zzp’ers en opdrachtgevers, zoals samenwerking, kennisdeling en teamversterking. Maar er kan echter ook sprake zijn van schijnzelfstandigheid. Hierbij is iemand eigenlijk een werknemer en geen ondernemer.
Een zzp’er die slechts projectmatig of incidenteel werkzaamheden voor een bedrijf verricht is niet ingebed. Dit kan ook een langdurige opdracht zijn. Het is alleen wel belangrijk dat een zzp’er écht zelfstandig is. Een zzp’er kan bijvoorbeeld zelf kiezen hoe en wanneer de werkzaamheden uitgevoerd worden. Er mag wel sprak zijn van enig gezag vanuit de opdrachtgever, maar dit mag de vrijheid van de zzp’er niet beperken.
Problemen in verschillende sectoren
In verschillende sectoren zorgt de inhuur van zzp’ers momenteel helaas ook voor veel problemen. In sectoren zoals de zorg, kinderopvang en het onderwijs zien we bijvoorbeeld verdringing van medewerkers in loondienst. Door een ongelijke beloning en gebrek aan flexibiliteit kiezen steeds meer medewerkers om hier als zzp’er aan de slag te gaan. Dit heeft een grote impact op de kwaliteit, bezetting en continuïteit binnen deze sectoren. Het is dus essentieel om deze problemen aan te pakken voor een gezonde arbeidsmarkt.

De minister komt in actie
Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil dit probleem daarom aanpakken. Als het aan de minister ligt moet de schijnzelfstandigheid vanaf 2025 teruggedrongen worden. Dit wil ze dit doen door de termen ‘gezag’ en ‘schijnzelfstandigheid’ specifieker en ruimer te omschrijving in de arbeidswet. Beide termen zijn namelijk cruciaal voor zzp’ers. Daarnaast wil ze de fiscale voordelen voor zzp’ers afbouwen, waardoor ze niet meer concurreren op arbeidsvoorwaarden.
Er is echter ook kritiek op het plan van de minister. Ze gaat hierbij namelijk volledig voorbij aan de behoeften van werkenden. Er is behoefte aan meer vrijheid, flexibiliteit en zelfstandigheid. Ondernemerschap wordt ontmoedigd en zelfs bestraft vanwege de lagere fiscale voordelen. Veel ondernemers verwachten dan ook dat deze aanpak voor hogere tarieven van zzp’ers gaat zorgen.
Tips van Connexie
Connexie verwacht dat het plan van de minister effect gaat hebben op een aantal specifieke sectoren. Bijvoorbeeld in de zorg, de horeca en het onderwijs.
Blijf altijd goed naar de behoeftes van je medewerkers luisteren. Wanneer er veel behoefte is aan flexibiliteit en vrijheid, ga dan met je medewerkers in gesprek. Leg de uitdagingen en zorgen uit en probeer samen tot een oplossing te komen. De gebruikelijke vaste werkweek past niet volledig meer volledig in deze tijd. Creëer samen een nieuwe werkvorm. Denk bijvoorbeeld aan duo-banen of on-demand werken. De technologie is er vaak al, nu nog de mindset en de praktische invulling.
We houden alle ontwikkelingen goed in de gaten. Wil je advies over de inhuur van zzp’ers of het creëren van een nieuwe werkvorm met je medewerkers? Connexie staat voor je klaar!