Goed werkgeverschap: Hoe kun je dit realiseren? 

Goed werkgeverschap is van groot belang voor het behouden én aantrekken van talentvolle medewerkers. Het gaat dan ook verder dan alleen het beiden van een goed salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. In dit blogartikel leggen we wat goed werkgeverschap inhoudt en hoe je dit als werkgever kunt realiseren. Tevreden en betrokken werknemers zijn namelijk van groot belang voor het succes van je bedrijf! 

Start met de arbeidsvoorwaarden 

Goede arbeidsvoorwaarden is een belangrijke basis van goed werkgeverschap. Het bieden van aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden, zoals een marktconform salaris, vakantiedagen, pensioenregeling en andere secundaire voorzieningen, is van groot belang om werknemers te motiveren en tevreden te houden. Ze geven werknemers het gevoel dat ze eerlijk beloond worden voor hun inzet en bijdrage. Met goede arbeidsvoorwaarden en het naleven van cao’s, toon je waardering voor je werknemers. Daarnaast draagt het bij aan een positieve werkcultuur en betrokkenheid van je personeel. 

Stimuleer betrokkenheid van je medewerkers 

Het is belangrijk om te investeren in de betrokkenheid van medewerkers. Dit betekent dat er ruimte is voor open communicatie, waarin medewerkers zich écht gehoord en gewaardeerd worden. Werkgevers kunnen betrokkenheid bevorderen door het creëren van een veilige en ondersteunende werkomgeving. Het betrekken van medewerkers bij besluitvorming en het bieden van mogelijkheden voor persoonlijke groei dragen allemaal bij aan een gevoel van betrokkenheid. 

Investeer in groei en succes van je medewerkers 

Een goed werkgever heeft ook aandacht voor de ontwikkeling en groei van medewerkers. Dit omvat zowel professionele als persoonlijke ontwikkeling. Werkgevers kunnen ontwikkeling bevorderen door het geven van opbouwende feedback, het aanbieden van trainingen, workshops, buddy’s, coaching en loopbaanbegeleiding. Het ondersteunen van medewerkers bij het bereiken van hun doelen en ambities creëert een gevoel van waardering en stimuleert motivatie en loyaliteit. 

Wat is goed werkgeverschap en hoe realiseer je dit?

Een betekenisvolle werkplek creëer je met goed werkgeverschap!

 

Goed werkgeverschap bevordert betrokkenheid, ontwikkeling, een positieve werkcultuur en vertrouwen binnen een bedrijf. Werkgevers die zich inzetten voor goed werkgeverschap plukken de vruchten van tevreden en gemotiveerde medewerkers. Dit leidt tot hogere productiviteit en minder vertrek van medewerkers. Door continu te investeren in goed werkgeverschap kunnen organisaties een sterke concurrentiepositie opbouwen. Ze onderscheiden zich als aantrekkelijke werkgever in de markt.

Creëer een positieve werkcultuur 

Een positieve werkcultuur is een belangrijk onderdeel van goed werkgeverschap. Het gaat om een omgeving waarin medewerkers zich gewaardeerd, geïnspireerd en betrokken voelen. Werkgevers kunnen een positieve werkcultuur bevorderen door het stimuleren van teamwerk, erkenning van prestaties, flexibele werkschema’s en het bieden van een goede werk-privébalans. Ook moet er ruimte zijn voor een grapje en plezier op de werkvloer. Een positieve werkcultuur bevordert tevredenheid, vermindert stress en verhoogt de productiviteit. 

Vertrouwen en transparantie 

Een goed werkgever bouwt aan vertrouwen en transparantie in het bedrijf. Medewerkers moeten het gevoel hebben dat ze oprecht behandeld worden en dat er eerlijke communicatie plaatsvindt. Transparantie over bijvoorbeeld de bedrijfsresultaten, besluiten, doelstellingen en beoordelingen draagt bij aan een cultuur van vertrouwen. Werkgevers kunnen ook transparantie bevorderen door het delen van informatie en het betrekken van medewerkers bij de groei en ontwikkeling van het bedrijf. 

Sta voor ze klaar, ook bij uitval 

Wanneer een werknemer uitvalt of ziek wordt, is goede begeleiding van essentieel belang. Als werkgever is het belangrijk om ondersteuning te bieden en de werknemer te begeleiden tijdens deze moeilijke periode. Dit omvat het verstrekken van de juiste informatie en het faciliteren van eventuele begeleiding. Daarnaast is regelmatig contact en oprechte interesse tonen in het herstelproces van de werknemer van groot belang. Door deze goede begeleiding te bieden, toon je als werkgever zorg en betrokkenheid, wat kan bijdragen aan een sneller herstel en een gevoel van waardering bij de werknemer. Het bieden van de juiste ondersteuning kan helpen aan het herstel van medewerkers. Ook versterkt dit de binding tussen werkgever en werknemer.